This is GRACE City Romanian Church - Las Vegas

decoration line

Scurt Istoric al Bisericii Crestine Baptiste

Baptistii au aparut ca miscare crestina in perioada Reformei protestante din Europa de Apus. Reforma a fost Inceputa de catre Martin Luther in Germania si a fost dezvoltata ulterior de alti reprezentanti importanti cum au fost Jean Calvin si Ulrich Zwingli In Elvetia. Prima biserica baptista s-a format In anul 1606 la Amsterdam (Olanda), dintr-un grup de imigranti englezi separatisti condusi de John Smyth. Ulterior, Thomas Helwis colegul lui John Smyth s-a intors in Anglia si a infiintat prima biserica baptista la Londra in anul 1611.

Miscarea baptista datoreaza o buna parte din mostenirea ei de credinta miscarilor anabaptiste care au avut loc In Europa In secolele XVI-XVIII. Pentru credinta lor si datorita radicalismului modului lor de viata, anabaptistii au fost persecutati in intreaga Europa. Unele comunitati anabaptiste au gasit refugiu pentru o vreme si In Transilvania unde au ramas pana In anul 1762, cand au emigrat in Rusia din cauza persecutiei declansate In timpul domniei Imparatesei Austriei, Maria Tereza (1740-1780).

Miscarea baptista moderna din Europa a capatat amploare pe la mijlocul secolului XIX. Pastorul german Johann Gerhard Oncken (1800-1884) a avut o contributie decisiva In raspandirea miscarii baptiste din Europa In aceasta perioada. in Romania, Inceputul miscarii baptiste este legat de venirea unei familii de imigranti germani la Bucuresti in anul 1856. Acestia au infiintat prima biserica baptista formata din credinciosi germani. Al doilea inceput al baptistilor in tara noastra a avut loc in Dobrogea, independent de primul inceput. Imigrantii baptisti din sudul Ucrainei au ajuns in Dobrogea si au infiintat o biserica baptista in anul 1862 la Cataloi, astazi sat al comunei Frecatei din judetul Tulcea. Prin misiunea unui evanghelist baptist din Bucuresti, in anul 1870 s-a infiintat Biserica Baptista din Tulcea. In Transilvania credinta baptista a patruns prin activitatea unor misionari germani si maghiari. in anul 1874 s-a infiintat o biserica baptista maghiara in localitatea Salonta din judetul Bihor. Prima biserica de limba baptista romana a fost infiintata in anul 1886 in localitatea Chesa. Bisericile baptiste s-au raspandit cu rapiditate in Bihor, in zona Aradului si zona podisului Somesan. Aceste regiuni sunt si astazi zonele cu cea mai mare concentrare de baptisti din Romania. De aici, baptistii s-au raspandit in aproape toate judetele tarii. Constituirea Uniunii Baptiste din Romania a avut loc in urma formarii Romaniei Mari. in urma unei intalniri din anul 1919 baptistii din Tara Romaneasca si cei din Transilvania au hotarat sa se uneasca, decizie aprobata in congresul din 1920.

Dupa anul 1918, numarul credinciosilor baptisti din Romania a continuat sa creasca. Din datele statistice existente se observa ca in anul 1922 erau 22 228 de membri, iar recensamantul din anul 1930 a evidentiat existenta a 60 562 credinciosi baptisti. In anul 1942 bisericile baptiste din Romania aveau 93 842 de membri.

Legea pentru regimul general al cultelor din anul 1928 prevedea la art. 53 recunoasterea drepturilor comunitatii baptiste acordate acesteia prin jurnalul (hotararea) Consiliului de Ministri nr. 2680 din 21 noiembrie 1927. Reglementarile ulterioare au inrautatit regimul juridic al cultelor evanghelice din tara. In conditiile implicarii Romaniei in al doilea razboi mondial si ale dictaturii militare a maresalului Antonescu, prin legile nr. 927 (1942) si nr. 431 (1943) au fost desfiintate toate asociatiile religioase din Romania si, ca urmare, baptistii nu au mai putut desfasura nici o activitate legala, bisericile au fost inchise si numarul lor s-a redus drastic. Pe langa aceasta persecutie, pierderea Basarabiei a influentat negativ numarul credinciosilor baptisti din Romania. Legile prin care au fost inchise bisericile baptiste au fost abrogate printr-un decret regal la 31 august 1944. Dupa o perioada de liberalizare a climatului religios din Romania (1944-1948) regimul communist a aplicat o serie de masuri represive si de subordonare a vietii Cultului fata de interesele dictaturii comuniste atee. Arondarea bisericilor, reglementarea serviciilor religioase in cadrul acestora, controlul numarului de studenti care puteau sa se pregateasca sa devina pastori si restrictionarea publicatiilor sunt doar cateva dintre masurile coercitive ale statului care au afectat negativ viata bisericilor baptiste in decenille VI si VII ale secolului trecut. Numarul credinciosilor baptisti avea sa scada la circa 90.000 in anul 1989. Dupa anul 1989 climatul de libertate religioasa a adus un reviriment in viata bisericilor. In prezent exista aproximativ 100 000 de credinciosi baptisti botezati, iar conform recensamantului national din anulo 2002, un numar de 130 000 de cetateni romani au declarat ca apartinand confesiunii crestine baptiste.

Uniunea Baptista din Romania este organizata si functioneaza pe baza unui Statut propriu iar din punct de vedere al doctrinei baptistii isi afirma unitatea si convingerile prin Marturisirea de Credinta Baptista. Statutul de organizare si functionare al Bisericii Crestine Baptiste a fost revizuit in mai multe randuri, ultima revizuire fiind cea adoptata la Congresul Cultului din 17-18 mai 2007.

Baptistii afirma ca autoritatea suprema in ce priveste credinta si viata spirituala o reprezinta Biblia sau Sfanta Scriptura care ii cheama pe crestini sa traiasca in ascultare de Isus Hristos. Baptistii afirma crezul crestin si acorda importanta istorica deciziile sinoadeleor si a dezbaterilor teologice din primele secole ale crestinismului. Aceste scrieri si decizii nu au un caracter normativ pentru credinciosii baptisti si invatatura lor trebuie sa fie validata de cea Sfintei Scripturi.

In bisericile baptiste accentul se pune pe predicarea Sfintei Scripturi. Aceasta este insotita de rugaciune, studierea Bibliei, inchinarea prin cantare si darnicie. Loc central in slujba bisericeasca il are predica care are rolul de a-l marturisi pe Isus Hristos, de a explica Scripturile si de provoca si indruma credinciosii spre o relatie speciala si personala cu Dumnezeu. Fiecare credincios baptist este indrumat sa studieze zilnic Biblia, sa-si dezvolte viata de comuniune cu Dumnezeu, aplicand in viata sa de fiecare zi principiile pe care le descopera in Sfanta Scriptura. in bisericile baptiste se incurajeaza mentinerea unei vieti spirituale sanatoase si exista asteptari ca membrii sa adopte un standard inalt de moralitate.

Una din principalele convingeri care ii disting pe baptisti de alte confesiuni crestine este convingerea ca botezul infaptuit potrivit invataturii Noului Testament trebuie administrat in urma marturisirea credintei. Din acest motiv botezul nu trebuie administrat copiilor mici deoarece acestia nu sunt capabili sa marturiseasca credinta personala. Potrivit convingerilor baptiste fiecare persoana trebuie sa decida in mod personal, in mod constient si liber credinta pe care o adopta.

Biserica baptista practica doua randuieli (ritualuri) la porunca Mantuitorului Isus Hristos. Acestea sunt botezul si Cina Domnului. Cele doua randuieli au o semnificatie simbolica si nu sunt taine. Credinciosii baptisti sarbatoresc ziua intai a saptamanii - duminica - ziua invierii Domnului Isus Hristos. Pentru baptisti biserica este adunarea voluntara a celor care au ales personal ca Mantuitor si Domn pe Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Acesti credinciosi se aduna impreuna pentru a se inchina lui Dumnezeu, pentru a se edifice spiritual, pentru a colabora la proclamarea Cuvantului lui Dumnezeu si pentru a pastra curata credinta si invatatura crestina. Din acest motiv baptistii nu inteleg biserica in primul rand ca o entitate teritoriala, o parohie, in care locuitorii acesteia sunt adoptati ca membrii prin botezul copiilor mici.

Baptistii afirma "preotia tuturor credinciosilor". Prin aceasta ei considera ca fiecare credincios are din partea lui Dumnezeu o chemare (vocatie) de a sluji lui Dumnezeu in cadrul bisericii si a lumii. Comuniunea personala cu Dumnezeu este posibila fara medierea unei alte persoane (cum ar fi un preot sau a un sfant). In bisericile baptiste este incurajata participarea tuturor credinciosilor In diferite slujiri potrivit darurilor pe care acestia le au din partea lui Dumnezeu.

Credinciosii baptisti afirma principiul separarii bisericii de stat. Prin acest principiu ei considera ca statul nu trebuie sa interfereze sau da impiedice viata bisericilor si proclamarea Cuvantului lui Dumnezeu. Astfel baptistii au fost printre intemeietorii si promotarii ideii de libertate religioasa in lume.

Sursa (mai multe detalii) : Biserica Crestina Baptista Emanuel Boca

decoration line